Hoppa till innehåll

 Bandhas och mudras

Kroppslås- bandhas

Kroppslås, eller bhandas som det heter på sanskrit, är muskelsammandragningar som används inom yogan för att förstärka effekten av yogaövningen. Under yogapasset bildas och frigörs energi i kroppen och kroppslåsen hjälper energin att sprida sig i kroppen. Låsen hjälper oss också att skapa en bra hållning i ryggen eftersom de blir som en fysisk inre korsett.

 

Nacklåset, Jalandhar Bandh

Sitt med rak rygg och sträckt nacke. Dra in hakan, tänk att någon drar dig i ett snöre som sitter på hjässan. Dra bak skuldror och lyft upp hjärtat. Var avslappnad i ansiktet och pannan.

Effekter: Större energiflöde till hjärnan, hypothalamus, tallkottkörteln och hypofysen. Minskar risk för huvudvärk och yrsel. Stillar hjärtat. Lättare att fokusera på inre sensationer. Balanserar effekt på sköldkörtel och bisköldkörtel.

Rotlåset, Mulbandh

Börja med att knipa musklerna kring anus, sedan urinvägstrakten och därefter dra in och upp naveln. Du kan göra rotlåset på en inandning eller utandning för att avsluta en övning eller i meditationer. Observera att sätet och insidan av låren ska vara avslappnade.

Effekter: Stärker bäckenbotten och skyddar ländryggen. Öppnar sushumna (vår energikanal i ryggen), genom att blanda prana (livsenergi) och apana (eliminerande energi).

Diafragmalåset, Uddiyana

Spänn magmusklerna inåt och uppåt mot diafragman.

Effekter: Hjärtmusklerna får en mjuk massage. Diafragmalåset hjälper pranan att färdas längs med sushumna (vår energikanal i ryggen) upp mot nacken.

Stora kroppslåset, Mahabandh

Stora kroppslåset innefattar att göra nacklås, rotlås och diafragmalås samtidigt. Kombinerad effekt av alla tre låsen. Självläkningsförmågan ökar.

 

Mudras- handställningar

Bönemudra

Handflatorna platt tillsammans, tummarna mot bröstbenet. Detta neutraliserar våra kroppshalvor, den positiva (högra, manliga) och den negativa (vänstra, kvinnliga). Den används alltid när du tonar in och ut  dig från ett yogapass.

Gyan Mudra (passiv)

Tumme och pekfinger ihop. Passiv är vanligast. Denna mudra stimulerar kunskap, visdom och kraften att beräkna. Energin i pekfingret är kopplad till Jupiter och representerar expansion. Mudran ger receptivitet och lugn.

Vid aktiv gyan mudra sätter du tummen mot pekfingrets första led. Den är mer kraftfull och sägs ge kunskap.

Shuni Mudra

Tumme och långfinger ihop. Denna mudra stimulerar vishet, intelligens och tålamod. Energin långfingret är kopplat till Saturnus.

Surya Mudra

Tumme och ringfinger ihop. Denna mudra stimulerar vitalitet. Ringfingret är kopplat till solen.

Buddhi Mudra

Tumme och lillfinger ihop. Stimulerar vår kommuniktion samt är helande. Lilllfingret är kopplat till Merkurius.

Venuslås

Knäpp händerna så att höger lillfinger kommer längst ned om du är kvinna. Är du man knäpper du händerna så att vänster lillfinger kommer längst ned. Mudran hjälper oss att hålla fokus och koncentration.

Buddha mudra

Lägg höger hand vila ovanpå vänster hand, handflatorna upp och tumspetsarna mot varandra, om du är kvinna. Tvärtom om du är man. Mudran hjälper oss till djup meditation.

Björngrepp

Placera vänstra handen med handryggen mot bröstet och tummen ner. Placera den högra handen med handflatan mot bröstet och kroka i fingertopparna i varandra. Denna mudra stimulerar hjärtat och ökar koncentrationen.

 

 

 

 

Lämna ett svar