Hoppa till innehåll

Lymfsystemet!

Vårt viktiga och tyvärr bortglömda system för en välfungerande kropp och immunförsvar. Lymfsystemet tar hand om slagg, dödar virus och bakterier och strävar hela tiden efter att lymfvätskan bli så ren som möjligt.

Lymfvätskan tömmer sig i blodet vid nyckelbensvinkeln. I höger tömmer sig 25% av vätskan och i vänster 75%. Höger är alltså känsligare för stopp och problem upptäcks ofta vid höger ankel. Längst väg till vänster nyckelbensgrop.

Lymfvätskan pumpas runt av diafragman, därav är det viktigt med andningen. Andningen är A och O för ett fungerande lymfflöde. Och livet för övrigt också såklart 😉

2-4 liter lymfvätska bildas per dygn, blir det trögt så blir det lätt ödem och andra symtom såsom huvudvärk, värk och stelhet. Därför är det viktigt att dricka så lymfvätskan inte stagnerar. Också viktigt med vatten för att bindväven ska hållas fuktig, och utrensningen via njurar och tarmar ska ske optimalt.

Lymfvätskan renas i lymfnoderna. Vi har ca 800-1000 st lymfnoder. De är stora som riskorn och det är i noderna som slagg, gifter, virus mm tas om hand. Det finns stora kluster med lymfnoder i armhålor, ljumskar, buken och knäskålarna. Från armhålorna och uppåt finns ca 200 lymfnoder. Kvinnor har extra många lymfnoder, strategiskt utplacerade kring brösten och underlivet.

Lymfsystemet

Nästa tillfälle är mars 2023,  VillaVila Västergatan 12, Hörby

Problem med svullnad i kroppen? Känns kroppen tung? Är din hud i obalans, har du återkommande infektioner eller finns det ledsmärta?

Detta kan vara tecken på nedsatt lymfsystem. Ett trögt lymfsystem kan uttrycka sig på många olika sätt, eftersom alla kroppar är unika. 

Lymfsystemet är kroppens viktiga reningssystem som tar hand om slaggprodukter som vår kropp behöver rensa ut för att fungera optimalt. Det kan vara bakterier, virus eller toxiner bland annat.

 Har vi ett trögt eller nedsatt lymfsystem kan vi få svullnader, inflammation, smärtor, matsmältningsproblem, återkommande infektioner med mera.

I denna workshop får du verktyg för att själv kunna stötta ditt eget lymfsystem på bästa sätt. Med enkla metoder såsom egenvårdsmassage, andning, övningar och kunskaper i hur vårat viktiga system fungerar, ger du Dig förutsättningar till en bättre fysisk och mental hälsa!  

Du får med dig:

  • Kunskaper i lymfsystemet och dess uppbyggnad
  • Enkla övningar för att förbättra andning, cirkulation och avslappning i kroppen
  •  Tips och råd kring din kost och vardag för att främja lymfsystemet
  • Och mycket mera.

Anmälan är bindande, bekräftad betalning lika med garanterad plats. Din investering 700 kr. Fika och te ingår. Invänta bekräftelsemail och betalningsalternativ innan betalning. Maila hej@omniapura.se för anmälan

Välkomna 

Malin Engvall Omnia Pura 

”Lymfa” är latin och betyder ”klart vatten”.

Lymfsystemet kan på många sätt betraktas som ett transportmedel för de viktiga vita blodkropparna. De når ut till alla delar av kroppen och de angriper främmande ämnen som kan angripa kroppen.
De vita blodkropparna har den unika egenskapen att de faktiskt känner igen infektioner som tidigare har angripit kroppen. 

Kroppens lymfsystem kan jag beskriva som ett spindelnät. I detta nät håller bland annat miljarder vita blodkroppar vakt, redo att bekämpa virus och bakterier.

I lymfkärlen transporteras en tunn och genomskinlig vätska, lymfan. Lymfkörtlarna pressas samman av kroppens olika rörelser.
På det sättet hålls vätskan i rörelse. Detta skiljer sig från blodets kretslopp, där hjärtat pumpar runt vätskan (blodet) i systemet. Lymfsystemet består av lymfkärl och lymfkörtlar som finns i hela kroppen.

Lymfsystemet har tre viktiga uppgifter:
Den samlar upp överflödig vätska.
Den fångar upp olika ämnen som trängt ut genom blodkärlen.
Den försvarar kroppen mot virus, bakterier.

LYMFSYSTEMET – Workshopen för flow i kroppen!

LYMFSYSTEMET - Workshopen för flow i kroppen!

Svullen i kroppen? Vätska eller stumhet i kroppen som gör att den känns tung? Finns det smärta, återkommande infektioner eller en mage i obalans?

Detta kan vara tecken på ett lymfsystem som är nedsatt. Det finns många varierande tecken och alla är vi olika med kroppar som uttrycker sig olika. Lymfsystemet är kroppens viktiga reningssystem som tar hand om slaggprodukter som vår kropp behöver rensa ut. Det kan vara bakterier, virus eller toxiner som kroppen behöver rensa bort för att fungera mer optimalt. Har vi ett trögt eller nedsatt lymfsystem kan vi få svullnader, inflammation, smärtor, matsmältningsproblem, återkommande infektioner med mera. I denna workshop ger vi Dig verktyg för att kunna stötta ditt eget lymfsystem på bästa sätt. Med enkla metoder såsom egenvårdsmassage, andning, övningar och kunskaper i hur vårat viktiga system fungerar, ger du Dig förutsättningar till en bättre fysisk och mental hälsa!

Du får med dig:
* Kunskaper i lymfsystemet och dess uppbyggnad
* Enkla övningar för att förbättra andning, cirkulation och avslappning i kroppen
* Tips och råd kring din kost och vardag för att främja lymfsystemet
Och mycket mera.

I samarbete med Agneta på HälsoStarck

Tid och plats
Inget datum inplanerat. Vill du boka in oss, online eller på plats? Maila hej@omniapura.se 

lymfsystemet