Hoppa till innehåll

Yoga

Woman doing yoga

Yoga är en träningsform som passar bra att kombinera med andra träningsformer. Yogan är inte till för att trötta ut dig eller ta energi från din egentliga träning, snarare tvärtom.
Yogan ska användas för att komplettera och förstärka
de positiva effekterna av din idrott.
Yoga är faktiskt så mycket mer. 
Ordet yoga är sanskrit och betyder:
“förening mellan kropp och själ”. 

Utöva yoga regelbundet förbättrar hälsan och forskning pekar på att yoga kan lindra stress, stödja goda hälsovanor, förbättra din mentala hälsa, sömn och balans. Studier indikerar också att yoga, precis som annan fysisk träning, kan sänka hjärtfrekvensen, andningshastigheten och blodtrycket och hjälpa till att minska oro och depression. Om du har problem med rygg och nacke, då kan yoga vara ett bra alternativ. Enligt NCCIH kan regelbunden yoga nämligen minska smärta och förbättra funktionen framförallt i ländryggen, men även i nacken.

Yoga kan användas både för återhämtning och för att förbättra dina prestationer. Under en yogaklass utför du bland annat positioner som förbättrar din rörlighet, styrka, balans och koordination. Men du utför även olika positioner, där hjärtat befinner sig ovanför huvudet (så kallade inversioner). Dessa övningar sänker pulsen och fungerar återhämtande. 

Kortfattat kan man säga att yoga till stor del handlar om att skapa en inre ro, göra sig av med spänningar i kroppen och minska stress. För att lyckas med detta använder man sig bland annat av fysiska positioner, olika meditationstekniker, andningsövningar och avslappningsövningar.