Hoppa till innehåll

Medicinsk yoga

Medicinsk yoga har sina rötter i  Kundaliniyogan. Medicinsk yoga kallas även för Mediyoga. Det är en form av terapeutiskt yoga som hjälper dig att finna välmående. Bland annat bidrar det till bättre sömn och lägre stressnivåer. Tekniken är mjuk och inkännande, du får landa in i dig själv med hjälp av  enkla men kraftfulla övningar, andningstekniker och meditationer som stärker nervsystemet och ger dig lugn och ro, ökad rörlighet och djupare andning. Den medicinska yogan passar de allra flesta, och det går bra att sitta på stol. Inga förkunskaper krävs.  

Både i Sverige och i Usa har det forskats på de övningar, meditationer och andningstekniker som utförs inom den medicinska yogan med goda resultat. Bland annat på Karolinska Institutet, Danderyds sjukhus, Boston University och vid Alzheimers Prevention Research Foundation

Fördelar med att utöva medicinska yoga?

En stor fördel med medicinsk yoga är att den inte innehåller någon medicin i pillerform. Det betyder att du slipper proppa kroppen med preparat samt att du inte kan få några biverkningar.

Medicinsk yoga har en djupgående effekt på kroppen och reducerar stressnivåerna i kroppen. En stressad kropp mår inte bra. Hitta välbefinnande med medicinsk yoga.

Utför yogan kontinuerligt för chans till att sänka blodtrycket i kroppen. Högt blodtryck är inte hälsosamt för kroppen. Rådfråga med din läkare om det är möjligt för just dig att börja med medicinsk yoga. Så småningom kanske du kan minska eller byta ut din blodtrycksmedicin mot medicinsk yoga.

Medicinsk yoga arbetar med hela kroppen, inklusive ryggen. Det är många övningar som mjukar upp och stretchar ut musklerna i kroppen. Detta bidrar i sin tur till en mjukare rygg med mindre, eller helt utan, värk. Denna effekt kan du känna av redan direkt efter passet. Yogan hjälper även mot många andra smärtor i kroppen.