Hoppa till innehåll

Munandning skapar ohälsa

•MUNANDNING•

Näsan är vår främsta andningsorgan, det är designat för andning. Inte munnen. Munandning är tyvärr mycket vanligt. Och allt som oftast tänker vi inte på det.
Tecken på munandning är snarkningar, vaknar trött, torr i munnen och täppt i näsan när du vaknar på morgonen, återkommande öron/bihåleinflammationer och förkylningar (pga att halsmandlarna får ta emot en extra stor mängd bakterier/virus som annars skulle filtreras ut via näsans flimmerhår samt att får inte luften cirkulera i näsan rensas inte slemmet som bildas i näsan ut och det kan leda leda till öron/bihåleinflammation), tandställningen påverkas negativt och överkäksbenet utvecklas “fel”.

Själv kan jag skriva under på det mesta, torr i munnen, täppt i näsan, öronbarn, ständigt förstorade halsmandlar, tandställning i flera år (som givetvis har gått tillbaka). Dr John Flutter, Brisbane, Australien, har gjort studier som visar munandningens påverkan på barns tandställning. Han har hjälpt många barn från tandreglering och ohälsa tack vare att han lärt dem andas med näsan igen. Något som vi ju faktiskt gör redan från födseln men sen tappar bland annat på grund av stress i tidigt ålder.

Bästa sättet är att börja tejpa munnen på natten. Prova i en månad för att sen utvärdera om det har gett någon effekt. Många säger att de inte andas genom munnen på natten, men hur kan de veta det? Har de någon som bevakar under hela sömnen? First experience, then believe.
Vill du veta mer om hur din hälsa kan förbättras med hjälp av andning?